Blogroll

!-- nuffnang -->

EXCHANGE LINK 1000 PAGE VIEW

Tuesday, 3 May 2011

10 Fakta Osama Bin Laden


10.

Osama Bin Laden dilahirkan dalam keluarga jutawan, ayahnya mempunyai ramai isteri dan merupakan ayah kepada 50 orang anak, Osama merupakan anak ke - 17.

9.

Ayahnya dikenali sebagai Mohammad Bin Laden, tapi ianya bukan nama keluarga kerana semua anaknya menggunakan nama tersebut.

8.

Dari tahun 1979 beliau mula bekerja untuk Jihad dan mendirikan sekolah untuk orang-orang Afghanistan. Dia memulakan sebuah organisasi yang merekrut tentera Islam. Dalam masa yang sama pada tahun 1989 Osama telah membentuk kumpulan fundamentalis yang paling dikenali di Afghanistan disebut Taliban.

7.

Pada tahun 1991 Osama  bukan warga negara yang lebih membantu Arab Saudi kerana ia melakukan hal-hal terhadap kerajaan. Dia membantu para veteran perang Afghanistan dan orang-orang berperang di Bosnia, Chechnya dan Somalia.

6.

Selepas peristiwa 9 September, beliau menjadi orang paling dikehendaki dalam dunia.

5.

Pada tahun lalu 2010, diumumkan oleh pegawai NATO bahawa Osama bersembunyi di Pakistan, namun kerajaan Pakistan mengambil ini sebagai ancaman terhadap Pakistan.

4.

Amerika Syarikat menganggapnya sebagai orang yang bertanggung jawab atas kematian berjuta-juta orang di seluruh dunia.

3.

Salah satu sumber utama yang Osama mengatakan bahawa beliau meninggalkan Sudan hanya untuk sandaran kerajaan dan keluarganya. Tetapi sebenarnya pada tahun 1996 dia benar-benar diusir dari Sudan kerana insiden tertentu.

2.

Osama bin Laden menggunakan kekayaan keluarga untuk mendirikan kem-kem latihan di Afghanistan, yang kemudian digunakan sebagai asas dari mana serangan itu dirancang

1.

Presiden AS Obama, mengumumkan kematiannya pada 1 Mei 2011. Tapi kebanyakan wartawan dan ahli keluarga mengatakan bahawa Osama telah ditahan Amerika selama lebih dari seminggu dan semua yang mereka inginkan adalah untuk menyemak laporan DNA dan selepas membersihkan, ia dinyatakan mati oleh Presiden AS.

 :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...